/

Què pensem els joves del nou calendari escolar?

Ja és oficial: el curs 2022-23 es començarà el 5 de setembre pels alumnes d’Infantil i Primària i el 7 de setembre pels alumnes d’ESO i Batxillerat. Ha hagut una allau de crítiques a l’educació per haver tirat endavant el nou calendari escolar sense haver-ne parlat abans amb la comunitat educativa. Però, què significa aquesta mesura?

A l’horari, s’inclou la jornada intensiva a Infantil i Primària durant el mes de setembre. A més, es redueix una hora lectiva diària per compensar els dies d’avançament. Tot i això, l’escola ha de garantir el manteniment dels menjadors escolars amb activitats de lleure al migdia, prèvies a l’inici de l’activitat de lleure educatiu, i el servei de monitors serà gratuït per les famílies i pagat íntegrament pel departament d’Educació. Calculen que, amb els prop de 25.000 monitors de menjador que treballen durant l’any a totes les escoles de Catalunya, n’hi podria haver prou si tots poden allargar l’horari una hora.

Davant del nou calendari, què opina la població? És força extens el punt de vista que les actuals vacances escolars són excessives. No obstant això, l’anunci de l’avançament de curs ha provocat un conflicte en el sistema educatiu ja que no s’ha consultat ni als docents, ni a les associacions de pares i mares, ni als sindicats de l’avançament del curs escolar. Les males maneres han fet que la reacció dels sectors implicats sigui comprensible.

Els sindicats han alertat que la tasca docent es veurà “greument afectada” perquè els centres tindran únicament dos dies per preparar el curs i creuen que és una mesura on “l’economia passa per davant de l’educació”.

La nostra opinió com a estudiants és severament negativa amb aquesta nova imposició, ja que ens treuen dies de vacances. Pensem que si és una decisió tan important, que afecta tant a l’alumnat, a les famílies i al professorat, no ha de ser presa sense preparació i, sobretot, sense consens.

Creiem també que un dels problemes és que no és fàcil trobar tants monitors que puguin fer aquesta feina ni estem segurs que hi hagi prou recursos econòmics per a pagar-ho tot. Al cap i a la fi, no estàvem en període de retallades a l’educació? Si no és així, creiem que és millor destinar aquests diners per pagar recursos tecnològics, beques, o formacions als docents.