/

L’horòscop: la religió del segle XXI

L’horòscop és el conjunt de coneixements que permet endevinar la predestinació d’algú a través dels astres.

Però, té alguna base científica?

És habitual que moltes persones no sàpiguen diferenciar entre l’astrologia, que és una pseudociència, i l’astronomia, que és una branca de la ciència.

Aquesta confusió ha crescut a causa de l’auge que ha experimentat en els darrers anys tot allò relacionat amb l’ocultisme, la parapsicologia i els extraterrestres. La diferència entre totes dues és notable. Segons la definició dels propis astròlegs, “l’astrologia és la ciència que estudia l’acció dels cossos celestes sobre els objectes animats i inanimats i la reacció d’aquests davant d’aquestes influències. Estudia també els angles entre planetes i els seus efectes visibles sobre la humanitat” (March i McEvers, 1989), però altres astròlegs la consideren com un art. Encara que els astròlegs la descriguin com a ciència, no ho és, ja que l’astrologia es basa en opinions i creences i no en evidències. 

Ens preguntàvem si té alguna base científica l’astrologia, però el cert és que no. Com deia Leonardo, ja fa 500 anys: “No m’ocuparé de la quiromància, perquè no hi ha veritat… Veuràs un gran exèrcit exterminat en una hora per l’espasa, i cap dels morts tindrà a la mà les mateixes línies que un altre”. Per tant, el destí no depèn de la posició dels astres.

Si no és una ciència provada, per què hi ha tanta gent que hi creu?

La resposta és senzilla: el nostre cervell tendeix a identificar-se en moltes de les generalitzacions que podem llegir a l’horòscop. D’una banda, si llegim que. segons el nostre horòscop, per exemple, som una persona amable, sincera i sensible, serà molt fàcil que ens hi identifiquem, perquè, qui no es considera a si mateix amable, sincer o sensible? D’altra banda, si la predicció de l’horòscop diu que aquesta setmana ens enfadarem amb algun ésser estimat, és molt més que probable que succeeixi, sigui quin sigui el nostre signe zodíac.

Quines són les raons psicològiques que expliquen aquestes creences?

Efecte Forer: Estudis científics han demostrat que les persones solem identificar-nos amb descripcions de personalitat molt generals si se’ns diu que ens descriuen específicament a nosaltres. Això es coneix com a “Efecte Forer” o “Efecte Barnum”.

Biaix de confirmació: Anomenem “biaix de confirmació” o “biaix confirmatori” a la tendència que tenim les persones per preferir la informació que confirma les nostres creences per sobre de la que dona suport a hipòtesis alternatives, que ignorem amb molta més facilitat.

Quina és la conclusió final sobre l’horòscop?

L’astrologia és només una de les moltes pseudociències més que hi ha a l’actualitat. Aquestes no segueixen el mètode científic i les seves teories no estan provades.

El biaix de confirmació i l’Efecte Forer, que han estat àmpliament demostrats per la ciència, poden ser suficients per afirmar que l’horòscop és una estafa que els mitjans de comunicació propicien com a estratègia comercial.


La astrología es la “ciencia” por la que un imbécil llega a creer que es imbécil por culpa de las estrellas“, EL PERICH

Redactors Juniors

, , ,
close