L’evolució de la diversitat musical

El ritme està molt present en les nostres vides encara que la música estigui en constant evolució

Escrit per: Coral Bayarri, Doha Dehaini, Sabrina Güimil, Sergi Llena i Alexandra Losada

Des dels inicis de la humanitat hem tingut la necessitat d’expressar els nostres sentiments i emocions a través de l’art. Una opció molt artística podria ser component una cançó que narri o representi les vivències. Al principi, només existien les melodies instrumentals, després ja van aparèixer cançons on les persones utilitzaven la seva veu com a instrument principal. Ara, es combinen aquestes dues disciplines per crear una sola melodia. Quins són els gèneres musicals actuals més populars?

Reggaeton

El reggaeton és una expressió musical urbana que té els seus orígens a la música llatinoamericana. El so prové del reggae espanyol de Panamà. El gènere va ser inventat, format i donat a conèixer a Puerto Rico, d’on va adoptar el seu nom. Abans, les lletres eren més sentimentals, però al llarg dels anys ha anat creixent el seu públic i les lletres de les cançons s’han anat distorsionant fins al punt de cosificar el cos de la dona o emprar un vocabulari sexual.

K-pop

Durant els últims anys, el K-pop ha canviat dràsticament. Tot i que s’anomeni K-pop, realment conté molts gèneres barrejats. Quan els primers artistes d’aquest gènere van sorgir, el concepte que buscaven era més semblant a la música occidental, però cap als inicis de la dècada dels 2000’, el hip hop va començar a prendre rellevància en molts grups de K-pop; tot i que encara hi havia grups amb conceptes diferents. Fins a la meitat de la dècada del 2010, les cançons eren menys melòdiques i amb conceptes molt senzills. Ara bé, aquests últims anys, els diferents artistes d’aquest gènere han començat a crear líriques amb significats més morals i importants. També s’ha afegit molta més melodia i varietat en els conceptes.

Pop

Va ser creada entre els 1890’s i els 1900’s. La diferència entre la música pop i altres gèneres és que el pop té ritmes senzills i bonics, melodies enganxadores i lletres fàcils de recordar. Al principi, els grups eren els qui produïen aquest tipus de música però, després, artistes solistes van començar a produir cançons d’aquest gènere i des d’allà, van començar a fer col·laboracions entre ells. Hi ha molts temes, però el més comú en moltes cançons de pop és l’amor i les relacions. 

Música clàssica

La música clàssica té diferents èpoques. La primera és l’era barroca que va durar des de l’any 1600 fins a l’any 1750. En aquesta època, la música clàssica es basava en les emocions i religió. La segona era va ser el període del classicisme. Aquesta era va ser entre els anys 1750 i 1800 i la música va tenir una raó humana i expressava sentiments. Després de l’era del classicisme, va començar l’era del romanticisme que va durar des de l’any 1800 fins a l’any 1910. La música d’aquest període fomentava la llibertat. L’últim període és el modern, que es continua fins ara. En aquesta era, la música clàssica va ser inclosa a altres tipus o gèneres de música.

Rap

La música rap és un gènere musical que sorgeix als barris negres dels Estats Units a la dècada de 1970 i que consisteix en música rítmica estilitzada que generalment s’acompanya rapejant, un discurs rítmic amb rimes que es canta.

Trap

El trap és un subgènere musical del rap, aparegut al principi de la dècada del 1990 com una evolució del gangsta rap i el crunk. S’originà als suburbis de la ciutat estatunidenca d’Atlanta, on hi havia les trap houses, cases on es venien substàncies il·legals, i on els consumidors es trobaven «atrapats» en el seu propi slang, al marge del sistema.

Música electrònica

La música electrònica és un tipus de música que s’interpreta amb instruments electrònics. Aquests són el sintetitzador, el sampler, les caixes de ritmes, els seqüenciadors i més recentment l’ordinador. Tots aquests creen un ritme four-on-the-floor.

Bachata

Es coneix com a bachata un gènere de música popular que va néixer a la República Dominicana. Després, es va expandir a nombrosos països. La bachata combina merenga, són, bolero, i altres estils. Tradicionalment, es balla amb quatre passos, el primer dels quals incorpora una elevació de maluc característica. Fora de la República Dominicana sol ballar-se com un bolero, tot i que la percussió dona una mica més de dinamisme als passos.

Rock

És un estil musical que evolucionà a partir del blues. El nom rock avui dia s’aplica a molts altres estils, en particular quan un grup de música porta una o més guitarres elèctriques, una bateria, solistes vocals i, molt sovint, un baix elèctric. El rock és un dels estils musicals claus del segle XX i s’ha dividit en múltiples gèneres i subestils. És un gènere musical contemporani encaminat a englobar cadascun dels diversos gèneres musicals derivats del rock and roll. El rock és un gènere que encara és present amb temes musicals que definitivament han marcat la història de la música.

De gèneres musicals, n’hi ha molts, i encara més si tenim en compte els subgèneres i els que encara queden per sorgir. Cadascun ha evolucionat a la seva manera: alguns han canviat força i d’altres han mantingut la seva essència principal. Molts d’aquests que han patit canvis, han estat ocasionats degut a la societat i la seva evolució, és a dir, s’han anat adaptant als gustos actuals. En conseqüència, hi ha gèneres musicals que abans tenien molt d’èxit i ara no s’escolten gaire i viceversa.

Finalment, com a prova, s’ha fet una petita enquesta al curs de 3r d’ESO per saber quins gèneres musicals escolten aquests adolescents amb més freqüència. Els resultats han sigut: en primer lloc el reggaeton, seguit del pop i, per acabar, el trap.