/

L’etern debat de com ha d’evolucionar la normativa esportiva

Analitzem l’inacabable debat de l’aplicació i objectivitat de la normativa esportiva

Escrit per: A.Valldosera, P.Elche, P.Martínez, G.Buxeda i C.Maristany.

La normativa esportiva està pensada per poder dur a terme la realització d’un esport determinat. Nosaltres aprofundirem el tema per descobrir si aquesta és sempre aplicada de manera equitativa per a tots o si genera casos polèmics amb freqüència. Fins i tot, analitzarem alguns d’aquests casos. 

La normativa esportiva és un conjunt de pautes obligatòries a seguir que s’aplica en la realització d’un determinat esport amb l’objectiu de ser justa, imparcial i útil per poder gaudir de l’activitat. El problema és que això no sempre és així, ja que en gairebé tots els esports, sempre és una persona qui acaba prenent les decisions, i això no sempre permet l’aplicació de la normativa de manera objectiva.

En alguns esports com el futbol, s’ha implantat un nou sistema d’anàlisis d’imatges, anomenat VAR (“Video Assistant Referee”), que permet repetir la visualització d’una jugada que l’àrbitre no ha vist de manera clara per tal de prendre la decisió més encertada. Aquest sistema però, ja el trobàvem a esports com el bàsquet, l’hoquei herba o el tenis. Tot i això, nosaltres creiem que aquestes normatives i sistemes no assoleixen el seu objectiu i no ajuden a fer de l’esport una dinàmica íntegra, ja que cadascú pot interpretar lliurement la normativa d’una manera diferent i això pot generar molts casos polèmics en els quals, sigui quina sigui la decisió de l’àrbitre, hi haurà qui acabi descontent.

Molts esports han incorporat el sistema d’anàlisi d’imatges per tal de crear un entorn lliure d’injustícies, però un cas recent en el qual hem pogut comprovar que aquest mètode encara no assoleix el seu objectiu és a la final de la Nations League el passat 10 d’octubre de 2021, on Espanya es va enfrontar a França. El partit va estar molt ajustat, però finalment, a la segona part, els francesos van estar més encertats que els espanyols, guanyant per 2-1. Des del punt de vista de molts, va ser un resultat incoherent, ja que van haver-hi dues jugades polèmiques en les quals trobem diferents opinions al respecte. La primera d’aquestes jugades va ser un possible penal provocat a l’àrea francesa per una mà de Koundé, i l’altra va ser per un gol del jugador francès Kylian Mbappé en què molts consideren que en el moment que Theo Hernández va realitzar la passada, aquest es trobava en fora de joc. Segons el nostre punt de vista, trobem que no haver revisat el possible penal en el VAR per una mà, que molts consideraven clara, va ser una imprudència, ja que no costa revisar-ho i així es demostra que no s’ha xiulat el penal per alguna raó consolidada. Per aquest motiu trobem que és una injustícia pels jugadors i aficionats espanyols. Per una altra banda nosaltres creiem que encara que el fora de joc de Mbappé no era gaire clar, potser es necessitava una revisió més a fons per tal de no cometre un error en la decisió final. En aquesta jugada sí que comprenem que poguessin haver-hi molts dubtes, ja que va ser un cas un xic estrany i inusual, i que no estava explícit en la normativa.

En conclusió, creiem que seria convenient fer una revisió a fons de la normativa de qualsevol esport i del funcionament del sistema d’anàlisis d’imatges, per tal d’aclarir i deixar constància de què s’hauria de fer quan es donin aquests casos dubtosos en un partit. D’aquesta manera, podrem convertir l’esport en una activitat neutral, equitativa i jocosa per tots.

Redactors Juniors

, , , ,
close