/

L’alumnat de 3r ESO visita la Fundació Arrels i coneix, de prop, la seva realitat

La Fundació Arrels és una entitat que des de l’any 1986 es dedica a atendre i acompanyar les persones sense llar que viuen als carrers de Barcelona. El seu objectiu és que ningú hagi de dormir al carrer i que totes les persones puguin tenir una vida digna i autònoma.

Pau Claramunt i Leo Huguet

La Fundació Arrels ofereix serveis bàsics com alimentació, higiene, roba i salut, així com allotjament temporal o permanent, atenció social i sanitària, orientació laboral i activitats d’oci i cultura. També treballen per sensibilitzar la ciutadania, denunciar situacions injustes i proposar solucions a les administracions i a la societat civil per fer possible que ningú dormi al carrer.

Els alumnes de 3r ESO van tenir l’oportunitat de visitar la Fundació Arrels i conèixer de primera mà el seu treball i la seva realitat. Van poder parlar amb un dels seus voluntaris, que va explicar les tasques que duen a terme cada dia per ajudar les persones sense llar: sortir al carrer per localitzar-les i oferir-les suport, gestionar els recursos del centre obert on poden fer ús dels serveis bàsics, organitzar tallers i activitats per fomentar la seva integració social, etc.

També van poder escoltar el testimoni d’una persona que viu al carrer des de fa onze anys i que va compartir la seva experiència i els seus somnis. La xerrada va ser molt enriquidora i útil. En Fran, que és un home que viu al carrer, va explicar la seva història i la seva situació. En Fran era un home molt espontani i no tenia pèls a la llengua, deia les coses tal i com éren sense amagar-se i això el feia molt interessant. Una part a destacar de la seva vida és la quantitat de ciutats que havia visitat i la seva passió per les caminades i aventures.

Va ser una visita molt enriquidora i emotiva, que va permetre a l’alumnat aprendre molt sobre la situació de les persones sense llar a Barcelona. A més, van descobrir que hi ha molts factors que poden portar algú a perdre el seu habitatge: problemes econòmics o familiars, addiccions o malalties mentals… Però també van veure que hi ha esperança i alternatives per sortir d’aquesta situació amb l’ajuda adequada. Tanmateix, van entendre que les persones sense llar són persones com qualssevol altres, amb els seus drets, els seus interessos i les seves il·lusions. I van prendre consciència de la importància de respectar-les, escoltar-les i donar-les suport perquè puguin recuperar el control de les seves vides.

Després d’aquesta visita, l’alumnat es queda amb ganes de col·laborar amb la Fundació Arrels d’alguna manera. Creuen que és una entitat molt necessària i valuosa per a la nostra ciutat i per a les persones més vulnerables. A més, els ha cridat l’atenció el seu compromís, la seva professionalitat i la seva humanitat. Per això us animem a conèixer-la millor visitant la seva pàgina web o seguint-los a les xarxes socials. També podeu fer un donatiu o convertir-vos en voluntaris si voleu contribuir al seu projecte.

A continuació podeu veure un petit vídeo on una persona sense sostre explica la seva experiència a la Fundació Arrels.