/

La música catalana corona els Premis RAC105

Ainhoa B. i Pol V.

El passat dimarts 16 de maig es va celebrar un esdeveniment molt especial a la Sala Paral·lel 62: la Gala de Premis de RAC105. Sent aquesta la tercera edició com a referents de la música catalana actual, vam anar-hi dos alumnes de batxillerat de Lestonnac Barcelona i vam poder veure passar per l’escenari per recollir premis i actuar, artistes com Nil Moliner, Stay Homas, Buhos, Joan Dausà, The Tyets, Gertrudis, Miki Nuñez, Vicco, Triquell i Oques Grasses entre d’altres. 

Les portes es van obrir a les set per donar la benvinguda als artistes i personalitats importants. Al públic, que érem més de 700 espectadors, ens van anar acomodant mitja hora abans del començament de la gala, és a dir, a les vuit. 

Els amfitrions de la nit van ser l’Ernest Codina i la Mònica Usart que aviat van donar pas a la primera actuació de la nit: Stay Homas amb La Nòria. Just després d’aquesta actuació es va dur a terme l’entrega del primer premi: Millor duet, que el van guanyar en Miki Nuñez i  l’Alfred García, amb la cançó Electricitat. Van pujar a l’escenari amb un discurs reivindicant l’ús de la nostra llengua  i la importància de promoure la música en català i,  sens dubte, la gala els va donar la raó, ja que va ser plena de talent 100% català.

Tot seguit van ocupar l’escenari els Buhos que van interpretar la cançó La nit està que crema, un tema ple d’energia per donar peu als següents premiats: els Amics de les Arts pel Millor videoclip del seu últim tema Citant Mercè Rodoreda, dirigit per Marc Pujolar. Després que els galardonats donessin el seu discurs d’agraïment, l’Ernest Codina va donar pas a la següent actuació mostrant al públic un accessori que el següent cantant sempre porta: la gorra. Sí, es tractava del Nil Moliner qui sol amb la seva guitarra va interpretar Dos primaveres. A continuació, es va donar el premi a la Cançó més reproduïda. El va guanyar els Stay Homas amb Here2play. Tot seguit, Gertrudis amb una energia imparable van tocar en directe M’agrada.

Ens acostàvem a la meitat de la gala quan, de sobte, algú d’entre el públic va interrompre l’Ernest i la Mònica. No era cap altre que l’inigualable Josmar el qual, després de queixar-se del seu poc reconeixement a Catalunya, va començar a cantar a capella el seu major èxit Súper fort, que va ser corejat entre els nostàlgics del públic. A continuació, van donar pas a la següent categoria: Millor directe, que va ser entregat a Oques Grasses, que aquest any van aconseguir un sold out al palau Sant Jordi.

Va ser just després d’aquest premi el moment de fer un homenatge als deu anys de carrera d’un gran artista, Joan Dausà qui, darrere un gran piano de cua, ens va deleitar amb una versió acústica del seu major èxit Judit, que va fer emocionar a tot el públic. Canviant d’aires, va ser premiat com a Artista revelació els Triquell, que aquest darrer any ha sigut per a molts una gran descoberta.

Abans de l’entrega dels últims premis, Edu Esteve i els seus ballarins van escalfar l’escenari pels grans premis de la nit. Millor àlbum va ser per la Rosalia amb Motomami, i la Millor cançó a CotixCoti, de The Tyets. Entre comentaris dels amfitrions, van actuar diversos artistes com Vicco, Miki Nuñez o Triquell, i també va haver-hi la intervenció de la Consellera de Cultura, Natàlia Garriga. Per acabar, es va donar l’últim premi de la nit al Millor grup musical, que el van guanyar de nou The Tyets. Després del seu discurs en el que deien que no s’esperaven guanyar dos guardons, van agafar els instruments i van tocar el seu hit per acomiadar-se entre els aplaudiments del públic. 

En conclusió, va ser una gala plena de talent, emocions i grans actuacions per part de tots els artistes i el públic vam poder gaudir d’una nit única i inoblidable!