La Marató que trenca murs

La 30a edició del programa va estar dedicada a la salut mental

Escrit per: Mar Linares, Martí Huguet, Julía Huguet i Juan Valero

“La Marató que trenca murs”, 30a edició de la Marató de TV3, que es va estrenar el passat diumenge 19 de desembre, aquest any sobre la salut mental; les seves causes, els tipus, les evolucions i el seu pronòstic. Arrencant el programa a les 9:30, el plató de la Marató ja es trobava amb 30 presentadors famosos del canal. Quinze hores de programa on van entrevistar a testimonis, parlar amb professionals i on diversos artistes van mostrar la seva solidaritat tocant les cançons del disc de la Marató en directe. La Marató és un projecte que té una gran implicació social. Gràcies a tota la gent que ha col·laborat, (ja sigui divulgant, creant continguts i activitats, o fent donacions econòmiques).En aquesta edició s’ha recaptat, de moment, 9.022.147 €, i el comptador continua obert fins al 31 de març.

Divendres 17, des de l’escola, vam connectar-nos amb la infermera Mireia la Torre, que participa en la Marató aquest any. Ella es va oferir a explicar-nos als cursos de 3r i 4t de l’ESO i 1r i 2n de Batxillerat de què tractava la Marató aquest any.

Ens va estar conscienciant sobre les dades més recents dels casos de salut mental. El que més ens va impactar va ser que el cinquanta per cent dels trastorns mentals apareixen abans dels divuit anys, però es diagnostiquen anys després, i que el suïcidi és la principal causa de mortalitat entre adolescents. Els principals causants d’aquest problema són les xarxes socials, les opinions de la societat, els estereotips de bellesa… 

Els científics afirmen que no diagnosticar trastorns mentals en l’edat infantil pot significar tenir problemes greus al llarg de la vida. La salut mental afecta entre el vint i el vint-i-cinc per cent de la població. El quaranta-cinc per cent de les persones que pateixen algun trastorn mental no demanen ajuda, i això és el que fa que les taxes siguin tan altes, és a dir, que una de cada quatre persones pateix un trastorn mental al llarg de la seva vida. 

També ens va parlar sobre els diferents tipus de trastorns, com per exemple: la depressió, l’ansietat, el trastorn obsessivocompulsiu, l’esquizofrènia, la bipolaritat, la paranoia, els trastorns de conducta alimentària, i molts més que necessiten ser tractats amb urgència.

L’objectiu final de la Marató és millorar la qualitat de vida de les persones que pateixen trastorns, i ara més, perquè en temps de pandèmia aquests problemes han augmentat. 

Aquesta xerrada ens ha ajudat a expandir els nostres coneixements sobre aquest tema i conscienciar-nos sobre el patiment de les víctimes. Creiem que va ser molt interessant conèixer els diferents tipus de trastorns i saber més sobre la qüestió.

Redactor junior

close