L’explotació laboral a Qatar

Qatar 2022: la seu del mundial de futbol on han mort milers de treballadors

Com molts ja sabeu, i si no us assabentareu aviat, el mundial de futbol, esdeveniment que té lloc cada quatre anys, és la celebració més prestigiosa de seleccions del món. És un torneig que reuneix les millors seleccions futbolístiques, i per això, el 2011 es va decidir que la següent seu, la del 2022, fos Qatar.

Atès que Qatar no tenia quasi estadis, aquest estat es va veure obligat a construir diferents infraestructures. Des d’aquella data, Qatar ha contractat a persones migrants de diversos països: Sri Lanka, India, Bangladesh i Nepal. Aquests treballadors, que estan obligats a treballar en condicions extremes, han vist la seva vida perillar de prop: fins i tot, s’han arribat a perdre dotze vides per setmana des de 2011, un total de més de sis mil morts. A banda, segons la Fundació per la Democràcia Internacional, els treballadors estan obligats a treballar entre 16 i 18 hores diàries, set dies a la setmana. 

Com que Qatar té conflictes amb Etiòpia i Lituània, no han volgut donar el nombre de víctimes d’aquells països. Això sense incloure les baixes laborals dels treballadors provinents de Filipines o Kènia, i així com tampoc se saben les xifres de morts de 2020. Les condicions laborals han estat tan abominables que, fins i tot, els treballadors que han sobreviscut han declarat que patien tot tipus d’abús laboral, incompliment de lleis i l’impagament.

Des del nostre punt de vista, creiem que la decisió que ha pres la FIFA ha sigut molt qüestionable, i per això ens hi oposem totalment. No tolerem aquestes actituds i condemnem l’actitud de la FIFA de superioritat. L’esclavitud va acabar fa més de 50 anys, però veient aquests capítols podem observar que no estem tan lluny.

És totalment denigrant que cap futbolista, president i executiu reivindiqui aquesta injustícia. No entenem com la gent que de veritat té poder no sigui capaç de donar la cara. És l’hora de fer una protesta, acabar amb les màfies al futbol i deixar de viure aquests capítols tan violents. Creiem que potser algú ha de fer quelcom al respecte, i si això comporta no fer el mundial, endavant: millor pèrdues econòmiques que pèrdues de vides humanes.

Redactors Juniors

, , ,
close