Encarar la maternitat quan ets adolescent

Encarar la maternitat quan ets menor d’edat pot ser, sens dubte, una experiència problemàtica

L’embaràs, quan és per voluntat pròpia, pot ser una experiència amb capacitat de despertar dins teu moltes emocions boniques i de canviar-te la vida positivament. Però què passa quan ens trobem davant d’un embaràs no desitjat i quan la persona afectada és un adolescent de setze anys? Sense cap mena de dubte, davant d’aquest escenari, l’experiència de la maternitat pren un altre color.

Segons l’ONG “Save the Children”, cada any, més de 13 milions d’adolescents es queden embarassades, de les quals més del 90% viuen en països subdesenvolupats. Això implica que la mare no pugui avortar legalment o amb les necessitats adequades. En el cas que l’embaràs es tiri endavant, pot ser perillós, ja que pot haver-hi infeccions, hipertensió o inclús és fàcil sofrir un avortament espontani.

A Espanya, tot i ser un país del qual s’anomena “primer món”, l’embaràs adolescent no deixa de ser un tema difícil de tractar. Unes 18.000 menors de 19 anys es queden embarassades cada any, i d’elles, el 70% tiren endavant l’embaràs. L’altre 30% decideix interrompre la gestió. Ens sobten aquestes dades, ja que, tot i que aquest fet pot canviar la seva vida, moltes d’elles decideixen tenir el nadó. Encara que sigui una decisió difícil i que et pot fer deixar de banda moltes oportunitats que et sorgiran a la vida en l’àmbit escolar, social, amorós… A més, a escala psicològica i social, l’embaràs també pot suposar l’abandonament dels estudis, nous traumes, relacions inestables, decisions pel futur i molts altres aspectes de la vida.

Actualment, en els països més desenvolupats, com ara bé Espanya, l’avortament està legalitzat. Fa poc van establir una nova llei en la qual es regula que ara l’embarassada major de setze anys pot avortar sense l’aprovació dels pares. Considerem que aquesta llei és molt positiva, ja que garanteix a les adolescents la decisió sobre el seu cos, el seu projecte de vida i la maternitat.

En conclusió, tot i ser un tema molt delicat, creiem que s’hauria de parlar i fer arribar tota la informació a les mares per tal que escollir la millor decisió. També creiem que la nova llei aplicada és una bona opció perquè l’adolescent tingui completa llibertat a l’hora de decidir el seu futur.