La invisibilització i el sexisme en el món de l’esport és una realitat contra la qual moltes esportistes lluiten
Escrit per: Mar Linares i Celia Valon
El triomf de Rafa Nadal ha generat afirmacions esbiaixades que infravaloren els mèrits de dones com Serena Williams, Margaret Court i Steffi Graf. Tot i que no són poques les persones que consideren Rafa Nadal el primer esportista en guanyar el títol 21 Grand Slams, cal que dir que són tres les dones que ja havien aconseguit aquesta fita anys enrere.
En el món de l’esport les dones estan infravalorades en molts aspectes. Si, per exemple, parem atenció a l’aspecte econòmic, podem constatar-hi una clara bretxa salarial, ja que mentre el tenista més ben pagat cobra 67 milions, la dona més ben pagada en cobra 29,7 milions. Ben segur que moltes persones que mai abans han reflexionat al voltant de la desigualtat de gènere amarada en l’àmbit de l’esport, justificaran aquestes dades al·legant que l’esport masculí té molta més qualitat que el femení. Tristament, aquest és un relat interessat que, lluny de retratar la realitat, respon a l’interès deliberat d’invisibilitzar l’esport femení perquè es considera que no desperta tan interès com ho fa el masculí.
L’accés de les dones a l’esport és un camí difícil, atès que la invisibilització constant de la seva feina els fa minvar l’autoestima i les porta a abandonar la seva passió massa d’hora. Davant d’aquest fet, hi ha associacions, com Mujeres en el deporte o Nosotras deportistas, que estan treballant per fomentar, difondre i visibilitzar l’esport femení. Així doncs, a fi d’apropar l’esport a les dones i enderrocar estereotips, han impulsat la cursa 10Kfem, una cursa que fomenta la participació de les dones en les carreres populars amb la voluntat que cada vegada siguin més les que s’iniciïn en el running en particular i, com a conseqüència, en l’esport en general.
A més de la invisibilització i infravaloració de les dones en l’esport, també cal remarcar la sexualització que pateixen les professionals. L’esportista Clara Fernàndez ho va viure en primera persona, quan la seva imatge es va fer viral a les xarxes i molts usuaris, amb els seus comentaris, van cosificar, sexualitzar i denigrar el seu cos.
Aquest 8 de març, que se celebra Dia Internacional de la Dona, ha de ser un moment per prendre consciència de la invisibilització i de la sexualització que pateixen les dones en el món de l’esport. I de cridar ben fort perquè mai més cap dona abandoni la seva passió.
