/

El compte enrere del canvi climàtic

Quines són les conseqüències que ens esperen si no frenem el canvi climàtic?

Segons les Nacions Unides, el canvi climàtic és “el conjunt de canvis a llarg termini de la temperatura.  Aquests canvis poden ser naturals, però des del segle XIX les activitats humanes han estat el principal motor en el canvi climàtic, degut principalment a la crema de combustibles fòssils”.

La crema d’aquests combustibles genera gasos d’efecte hivernacle, com el diòxid de carboni i el metà, que envolten la Terra, elevant les temperatures i atrapant la calor. 

Algunes de les conseqüències, ja visibles, del canvi climàtic són l’acidificació i la contaminació de l’aigua i la freqüència, cada cop més alta, de fenòmens meteorològics com ara huracans, ciclons, pluges o sequeres extremes.

Si no aturem el canvi climàtic, les conseqüències, en un futur no gaire llunyà, seran devastadores. La pujada de temperatures per culpa de l’efecte hivernacle o les tempestes més intenses són alguns dels efectes que ens portarà el canvi climàtic. La propagació de malalties serà major i les onades de calor, més freqüents; les glaceres es fondran, i el nivell del mar augmentarà com a conseqüència. A més a més, els huracans seran més perillosos, els ecosistemes patiran grans canvis i la producció d’aliments serà més difícil, i, per tant, aquests augmentaran de preu. 

Cal tenir present que, tot i que la majoria d’aquestes conseqüències arribaran en el futur, el problema és actual, i cal actuar ja!

Encara som a temps d’aturar el canvi climàtic, però necessitem que tothom col·labori. Les grans empreses tenen un paper important en aquesta lluita, ja que segons un estudi de Customer Data Platform (CDP), al voltant d’un centenar de companyies són les responsables del 71% de les emissions globals. Els Governs també tenen molt poder, pel fet que ells poden prendre decisions, les quals ens afecten a tots. Ells són qui poden protegir i restablir els ecosistemes, ajudar als petits negocis, promoure les energies renovables i aprovar lleis que afavoreixin la lluita contra el canvi climàtic. 

Una de les mesures que els científics han implementat per visibilitzar aquesta emergència mediambiental, és el Climate Clock, situat a Nova York, Estats Units. Aquest és un rellotge que compta el temps que falta perquè la temperatura global del planeta sobrepassi els 1,5 ºC que es van acordar a mundialment. Alguns científics afirmen que quan el rellotge arribi a zero, ja no podrem tornar enrere en el canvi climàtic. 

Malgrat tot, nosaltres també podem ajudar fent petites accions, com ara: reciclar, comprar productes de proximitat, utilitzar electrodomèstics i bombetes de baix consum, utilitzar el transport públic o anar a peu, no malgastar ni llum ni aigua, reduir el consum de plàstic, utilitzar envasos reciclables… 

En aquest enllaç del Ministeri de Perú amb algunes accions que tots podem fer per ajudar a la lluita contra el canvi climàtic.