Com és escriure en una redacció periodística?

Escrit per: G. Buxeda, P. Martínez, P. Elche i C. Maristany

Els alumnes de 3r d’ESO expliquen el funcionament de la seva revista

Què és una redacció periodística? Com funciona i com està organitzada? En aquest article us explicarem tot això i, a més, donarem més informacions sobre el funcionament i sobre tot el que us cal saber de la nostra revista Lestonnac Report, on els redactors som nosaltres, els alumnes de 3r d’ESO del Col·legi Lestonnac de Barcelona.

La redacció periodística és l’estil que s’utilitza per informar notícies en mitjans de comunicació com ara diaris, transmissions de televisió, ràdio i Internet. Consisteix a estudiar, seleccionar i valorar els fets per comunicar-los i expressar-los a través de missatges informatius. En el cas del Lestonnac Report, som els alumnes de 3r d’ESO del Col·legi Lestonnac de Barcelona qui escrivim els articles, però seleccionem temes d’interès per la comunitat educativa, és a dir, qüestions interessants per a infants, joves, famílies, docents i membres del PAS. La nostra intenció és mantenir els lectors informats de tots els successos d’actualitat, ja siguin de dins com fora de l’escola. Aquest projecte es va posar en funcionament el curs passat 2020-21.

Per fer aquesta revista possible, col·laborem amb Junior Report, amb publicació a La Vanguardia. Actuem com una redacció i estem vinculats a altres redaccions escolars a través del projecte Red Report. La responsable d’ajudar-nos és la Lali, que ens revisa els articles un cop els enviem i ens els publica si ja són correctes. Fins i tot, si l’article és molt bo, el pot publicar també al Junior Report.

Perquè tot això funcioni, cal una bona organització, ja que som un grup de 30 redactors aproximadament. El que fem és dividir-nos en dues redaccions més petites per poder treballar millor, tot i que no perdem la comunicació entre aquestes per tal de no repetir els temes d’articles o altres problemes que es puguin presentar. Cada redacció compta amb un alumne cap de direcció i un altre encarregat de les xarxes socials i dins de cadascuna d’aquestes, es treballa en petits grups de 4-5 persones, responsabilitzant-nos cadascun d’un tema diferent cada setmana.

La publicació de tots els articles es fa a una web digital accessible per a tothom. Per tal que la nostra revista ofereixi als lectors continguts variats, la dividim en cinc seccions: la notícia, el meu punt de vista, l’entrevista, JR go i espai creatiu. Si el que voleu és llegir qualsevol article de fets d’actualitat, aquests els trobareu a la secció de notícia, però si el que voleu és llegir diferents articles d’opinió, com podrien ser crítiques o cartes al diari, heu d’anar a l’apartat del meu punt de vista. A més, també realitzem entrevistes a persones del nostre entorn, que tenen grans coses a explicar sense la necessitat de ser grans celebritats, com poden ser per exemple professors, alumnes, monitors o qualsevol persona que tingui temes interessants a comentar. Aquestes les podeu trobar a la pestanya de l’entrevista. Però el que fa diferent la nostra revista d’un diari qualsevol, és que nosaltres a més comptem amb dos espais especials anomenats JR go i espai creatiu. En el de JR go hi escrivim opinions, crítiques, informacions o entrevistes de sortides que fem fora de l’escola per tal de gaudir d’una bona estona o conèixer més informació sobre un tema concret en col·laboració amb Junior Report, i en el d’espai creatiu, podem expressar-nos artísticament respecte qualsevol afició o tema que ens agradi sense cap restricció. 

Per tant, els alumnes de 3r d’ESO del Col·legi Lestonnac de Barcelona us convidem a llegir la publicació setmanal de la nostra revista, en la qual us mantindrem informats de tots els fets d’actualitat, novetats… A més, recordeu que us podeu inscriure a la nostra Newsletter mensual, en la qual rebreu un recull de les notícies més destacades d’aquell mes.

Redactors Juniors

, , ,
close