Aprenentatge i servei una matèria per ajudar a la comunitat

APS: la innovadora matèria que ens fa simpatitzar i posar-nos al lloc dels altres per tal que puguem ajudar a la comunitat donant el nostre servei

Per: Noa Estrada, Jakub Piñol i Miren de Loma-Osorio

Aprenentatge i Servei és una proposta educativa que combina processos d’aprenentatge i de servei a la comunitat, en la qual els nois i noies com nosaltres podem ajudar a la nostra comunitat i fer d’ella un lloc millor. És obligatòria en algun curs de l’ESO: l’escola el pot triar i en el nostre cas es cursa a 3r. De fet, no pots tenir el títol de l’ESO si no has fet les hores de voluntariat obligatòries. S’ha implementat per fomentar l’acció de voluntariat a la societat.

Aquest curs en l’assignatura d’APS ens endinsem en el projecte Global Shapers. Aquest està format per una xarxa de joves d’entre 20 i 30 anys que tenen com a objectiu millorar el món i tenir un impacte positiu en les ciutats on viuen. Aquests Shapers es reuneixen en els hubs, que són llocs de reunió entre els joves voluntaris d’una mateixa ciutat. També estan connectats a través d’una plataforma que engloba tots els hubs d’arreu del món a fi que cadascun d’ells pugui interaccionar i col·laborar en projectes amb altres Shapers de diferents països.

I com col·laborem nosaltres amb els Global Shapers?

Membres shapers de l’hub de Barcelona que volen millorar la nostra ciutat en l’àmbit educatiu s’han interessat a fer un voluntariat amb nosaltres. Per això destinen hores de la seva vida a venir a l’escola i ensenyar-nos a pensar en com millorar diferents aspectes del nostre entorn, com per exemple organitzant un projecte d’integració social amb persones migrants o col·laborant amb el medi ambient. El que volen és crear consciència crítica entre els joves per saber què es pot millorar a la nostra ciutat.

De moment només portem 3 sessions treballant amb els Shapers, però creiem que amb la seva ajuda i amb la de la nostra tutora Yolanda Otal ens podrem convertir en grans ajudants de la comunitat de Barcelona, i, d’aquesta manera, podrem posar el nostre granet de sorra per millorar el món.