Font: BBC
Font: BBC

Carpe Diem

/
46 views

La vida són instants i moments, i de cop i volta, un dia, tots aquests, s’esvaeixen i s’esfumen sense que sàpigues gairebé el perquè…

Et diuen que és un virus, un ésser diminut i petit, no t’ho creus. Al cap de poc temps, et confinen, t’obliguen a estar tancat durant força temps en contra de la teva llibertat. Ets sents tan aclaparat com confós. Durant aquest període, no deixes de rumiar en tot el que ens estem perdent. Ens adonem del que realment és important i possiblement abans no valoràvem. I és que, com deia Saint-Exupéry  en el seu Petit Príncep, l’essencial és invisible als ulls, i això, en aquesta pandèmia s’ha reflectit en molts aspectes de la nostra vida.

En aquests moments d’incertesa, tan sols tenim paraules per expressar la nostra indignació envers el temps perdut. Uns minuts que podíem haver invertit amb la família o els amics han marxat. La impotència és màxima i les ganes que s’acabi tot l’enrenou, també. Ara, però, hi ha gent que realment pateix, no se li proporcionen ajudes suficients i es veuen obligats a afrontar situacions inèdites que mai ningú hauria imaginat. Hem perdut gent estimada pel camí, sempre els recordarem però la buidor t’ofega el cor. Tot ho veiem negre però tenim l’esperança que la llum al final del túnel apareixerà, i de ben segur que així serà! Segur que molts veieu el panorama molt complicat, i en teniu tot el dret, però us heu parat a pensar els beneficis d’aquesta pandèmia? Sí, sona un pèl desgavellat, però aquesta és l’única manera de trobar quelcom positiu en aquest niu d’emocions tan intenses. De ben segur que esteu pensant en l’economia de les farmacèutiques, però no és el cas… Tot seguit, us mostrem casos que ens han beneficiat d’una manera o altra a fi de demostrar que no tot és tan gris com sembla!

Valorar els moments

Qui ens hagués dit que arribaria un dia que tinguéssim ganes d’anar a l’escola, que voldríem tornar a la nostra rutina tan estressant i que acabaríem cansats d’estar tot el dia enganxats als llençols? Ens ho comuniquen fa dos anys enrere i ningú s’ho creu. Hem après a donar importància als petits actes, al simple fet que algú ens doni una abraçada, o al fet d’anar amb els amics a fer un vermut al vespre. Aquestes són les gotes que acaben d’omplir el got d’aigua ple d’energies positives, fets  que es realitzen dia a dia i ningú se n’adona del valor que tenen, del fet que ens formen com a millors persones, que ens dibuixen somriures i que ens fan desconnectar del món extern durant uns instants. No els hem après a valorar fins que ens els han tret. Sona trist, però gràcies a un desconegut i maleït virus, aquesta experiència ens ha ensenyat que res és per sempre, que les coses un dia marxen, i no retornen.

Disminució de les emissions tòxiques

Canvis constants passen al planeta. El clima, l’altitud, la latitud, molts factors determinen el clima d’una zona, però en els últims anys, molts d’aquests s’han revolucionat. Els fenòmens meteorològics obren les portades de molts diaris i la situació cada cop va a pitjor. Els vehicles i les fàbriques produeixen emissions conseqüents per a l’atmosfera i és la causa del famós efecte hivernacle. A més a més, també hi ha els coneguts i famosos plàstics que embruten, que no es degraden i que persisteixen durant una llarga quantitat de temps causant danys irreparables, com ara la destrucció d’ecosistemes marins.

Cal destacar que això no és perquè sí, sinó que els humans tenim un protagonisme ineludible en aquesta catàstrofe. No valorem el nostre medi i, com que la natura és sàvia, ens està alliçonant amb uns fruits realment nefastos…

El fet d’estar uns mesos confinats va fer que la fauna i la flora renaixés amb tota la seva esplendor. Un exemple d’això van ser les imatges inèdites de porcs senglars caminant pel Passeig de Gràcia… Els carrers deserts i la poca vida pels districtes va contribuir a reduir tota la brutícia i les emissions que s’havien generat prèviament. Podies sortir al balcó i gaudir de la teva ciutat sense veure el característic polsim de la contaminació. Aquells dies, les ciutats van arribar als nivells més baixos d’emissions, uns fets que de ben segur quedaran persistents en la nostra memòria.

Els avis i les noves tecnologies

Avis, una paraula tendra que defineix amb precisió i exactitud l’amor i estima que un ésser pot arribar a sentir pels altres. Molts d’ells han patit molt, que molts altres col·lectius, però el fet de no poder fer un abraçada al teu net ha estat com si et clavessin una daga a la profunditat màxima del teu cor. Tenien la necessitat de parlar i comunicar-se amb aquesta gent, però no trobaven cap alternativa més que recordar els moments viscuts. La incapacitat de reaccionar vers el problema era cada cop més real fins que la solució al problema va arribar! Les noves tecnologies possibilitaven el fet que poguessis veure la cara, els ulls i el somriure d’aquella persona que esperaves amb ànsies abraçar. Tot i que l’adaptació no va ser gens fàcil, ho van aconseguir, i gràcies als dispositius digitals, van poder interaccionar, parlar i fer un intercanvi de sentiments amb la gent que realment és important per la seva felicitat diària.

Ens hem quedat amb la gent de veritat, amb els que realment ens estimen

Tots hem perdut a algú proper durant aquesta pandèmia, s’han trencat relacions, tant d’amoroses com d’amistat. Us preguntareu aleshores perquè està inclòs aquest element a la llista de beneficis de la Covid- 19. Doncs bé, fàcil i senzill d’explicar: “els amics de veritat es compten tan sols amb una mà”. Quan necessitis quelcom, ells hi seran, recolzant-te amb qualsevol problema, sense infravalorar-te i sense fer-te sentir culpable de res. Des d’aquí, us donem un consell: envolta’t de persones que et facin sentir estimat, aquelles en són les correctes. Després de la Covid ja no perdem el temps per persones que no el perdrien per nosaltres; per això, ens hem quedat només amb els que regirarien mar i terra per poder compartir amb nosaltres una estona, encara que siguin cinc minuts.

Ja veieu que aquesta pandèmia ens ha deixat moments molt bons, i encara que no ho penseu, molts són valors, valors humans i necessaris pel transcurs de la nostra vida. Serà un etapa que mai ni de cap manera oblidarem. Així que com deien durant el Renaixement: gaudeix, aprofita i valora la vida. Carpe Diem!

Escrit per: S. Martínez i I. Mercadé

El més recent