Font: Actualidad 21
Font: Actualidad 21

Malalties de transmissió sexual: un món desconegut

/
197 views

Alguna vegada t’has preguntat com es poden contraure i prevenir les malalties de transmissió sexual però mai has tractat el tema per vergonya o per por de ser rebutjat?

Les malalties de transmissió sexual són un tema tabú avui dia, ja que no es tracten gaire amb els adolescents. No obstant això, considerem que haurien de tenir una importància cabdal. I és que, sovint, aquest desconeixement ens pot condicionar negativament i, fins i tot, perjudicar la resta de les nostres vides. Per això, tot seguit us explicarem els conceptes principals que hem de saber respecte a aquesta qüestió. 

QUÈ SÓN?

Les malalties de transmissió sexual són infeccions que es contagien d’una persona infectada a una altra a través del contacte sexual. Es contrauen més freqüentment a través de les relacions sexuals, encara que també ets pots contagiar d’altres formes com, per exemple, fent un ús poc adequat de certs utensilis.

MALALTIES MÉS FREQÜENTS

  • Virus de la Immunodeficiència Humana (VIH): Fa malbé el sistema immunitari en destruir un tipus de glòbul blanc que ajuda al cos a combatre les infeccions. Els símptomes més freqüents són: febre, suors nocturnes, fatiga, dolors i calfreds.

El VIH es diagnostica a través d’una anàlisi de sang i les persones que tenen més risc d’agafar la malaltia són les que tenen una altra malaltia d’aquest tipus.

  • Gonorrea: És una infecció causada pel virus de la transmissió sexual, pot causar infeccions als genitals, al recte o a la gola. És una infecció molt comuna, especialment en persones joves de 15 a 24 anys.

Els símptomes més freqüents són: Sensació d’ardor en orinar, dolor, inflamació, picor, sagnat i secrecions.

La gonorrea es diagnostica a través d’una mostra d’orina, i si has tingut relacions anals o orals, es pot utilitzar un hisop per obtenir mostres de la gola i el recte.

La gonorrea es pot tractar amb antibiòtics, encara que, a vegades, algunes infeccions poden ser resistents a aquest tipus de medicaments. Per aquest motiu, en alguns casos és més freqüent receptar una medicació de més impacte.

  • Sífilis

És una infecció causada pel bacteri Treponema pallidum, i forma part del grup de les infeccions que es transmeten de persona a persona per contacte sexual.

La infecció evoluciona per etapes: a l’inici és lleu, i actualment les formes més tardanes i greus de la malaltia són molt rares.

És molt fàcil de transmetre durant les relacions sexuals amb penetració (vaginal, anal) i el sexe oral. Per contacte amb les lesions de la sífilis, no sempre són visibles. Aquests bacteris penetren la mucosa de l’anus, vagina, gland del penis, boca i, fins i tot, la pell si aquesta està malmesa per una rascada o ferida. Una persona que és infectada i no tractada pot transmetre la malaltia durant el primer any de la infecció.

PREVENCIÓ

No hi ha forma completament efectiva per evitar contraure alguna d’aquestes malalties, però sí que hi ha maneres de reduir considerablement aquesta possibilitat. Una d’elles consisteix en utilitzar sempre preservatius quan tinguem relacions sexuals. És fonamental que no ens oblidem mai de comprovar la data de caducitat!

Atès que aquestes malalties també es poden contraure a través de l’ús de xeringues infectades o del contacte amb sang o d’altres secrecions, és convenient fer sempre un ús adequat i higiènic dels utensilis que compartim.

Conèixer les malalties i la forma amb la qual es contrauen també pot ajudar a prevenir-les.

Escrit per: P. Mejías, L. Pastor, P. Mestre, D. Chu.

El més recent