Font: XLSEMANAL
Font: XLSEMANAL

Miguel Perlado, psicòleg expert en sectes: “Les sectes ofereixen propostes que són difícils de resistir i que t’arriben en moments de crisi”

188 views

Miguel Perlado és psicòleg clínic des de fa més de vint anys i està especialitzat en sectes, analitza com són, com funcionen i com es pot arribar a sortir-ne.

Per què et vas especialitzar en aquest tema?

Indubtablement, la meva experiència personal durant l’adolescència amb un grup de caire esotèric va marcar prematurament una sensibilitat respecte a aquest tema. Posteriorment, la meva formació com a psicòleg clínic i com a psicoterapeuta va acabar d’orientar la meva especialitat a un àmbit tan específic. Ho escric a Captados. Todo lo que necesitas saber sobre las sectas (Ariel, 2020).

Des de quan portes sent-ho? 

Ara ja porto més de vint anys dedicant-me a això, havent vist ja centenars i centenars de casos, amb situacions molt diverses i amb graus de patiment força importants.

De petit ho volies ser?

De petit un vol ser moltes coses, i està bé que sigui així, però, mirant enrere, m’adono que els meus desitjos sempre estaven relacionats amb professions adreçades a l’ajuda de persones.

Es parla molt de les sectes, però què és exactament una secta?

Una secta és una formació que tendeix a exercir un alt grau de control ideològic i que imposa restriccions progressives en l’autonomia mental, emocional i física de les persones. Aquests grups fomenten una dependència excessiva i la veneració a una persona, una idea o un objecte, i on la relació de control i domini s’institucionalitza en detriment de la persona, la família i/o la societat en conjunt.

Com és possible que algunes persones caiguin en el parany?

Avui dia, amb propostes que són difícils de resistir i que t’arriben en moments de certa crisi, ja siguin crisis relacionades amb l’edat (adolescència, maduresa) o amb situacions de la vida (separacions, atur, malaltia, solitud, dol, etc.). Ofereixen ajuda a les persones, coneixement de tu mateix, promeses del més enllà, remeis a malalties, creixement personal, formació en suposades teràpies, accés a coneixements esotèrics, cursos de coaching, etc.

I com ajudes a la gent a sortir de les sectes?

Treballant amb les famílies i persones properes als afectats, ja que molts es tanquen en banda i no reconeixen el problema, alhora que el mateix grup fa la seva força a fi d’evitar que la gent abandoni el projecte sectari.

Suposo que la teva feina de divulgació, acompanyament i conscienciació no agrada gaire a les sectes. Has rebut mai alguna amenaça?

El grups que funcionen com una secta tendeixen a defensar-se atacant. Habitualment, amb demandes judicials o pressionant per la retirada d’algunes publicacions o manifestacions professionals. Poden arribar correus o missatges intimidants. D’altres vegades, difonen certa propaganda negra en contra d’algun professional. En fi, poden haver-hi diverses maneres.

Hi ha diferents tipus de sectes?

La diversitat és enorme. La gent continua pensant que les sectes són exclusivament religioses. I això no es així, ja que en el ampli ventall de sectes en trobem de caire esotèric, religiós, humanístic, filosòfic, polític, econòmic, de creixement personal, paganes, d’estil new age, etc. Juntament amb les teràpies curatives, han emergit també derives sectàries digitals a la xarxa.

Per acabar, ens podries parlar sobre els teus llibres?

El primer d’ells el vaig publicar ja fa 16 anys, Estudis clínics sobre sectes, una compilació de treballs de psicòlegs, psicoterapeutes i psicoanalistes d’Europa i Estats Units. El primer text per a especialistes i escrit per especialistes sobre el fenomen sectari al nostre país. El segon d’ells es ¡Captados!, que el vaig publicar amb Ariel l’any passat, just abans d’entrar en estat d’alarma i confinament total. És un llibre per a les famílies i també per als professionals, així com per al públic en general per tal de saber més sobre aquest complex fenomen.

Escrit per A. Perlado, C. Gómez, P. Marquès i G. Sanahuja.

El més recent