https://www.pinterest.es/pin/460422761875730618
JAGO (David Betan)

L’educació que volem i que no tenim

/
134 views

Segons els experts, l’escola és un lloc en el qual hem d’aprendre tots els coneixements bàsics i essencials que ens serviran pel futur. Però la realitat és que, si ens trobéssim en una situació en la qual haguéssim de salvar la vida d’una persona o pagar la factura del gas, ben segur que ens adonaríem que no disposem de prou coneixements per afrontar aquests reptes. Per tant, tot seguit proposem unes noves matèries que ens semblen essencials per treballar a l’escola.

Primers auxilis

No t’has trobat mai en una situació en la qual hauries pogut salvar la vida a una persona però que, contra tot pronòstic, no sabies com reaccionar? Avui en dia, en moltes de les escoles no s’ensenyen activitats necessàries per a la teva vida diària. És per això que considerem que aquesta matèria és realment important i creiem que ha de ser obligatòria a partir de tercer de l’ESO, ja que ens servirà per a tota la vida.

Orientació sexual

Els adolescents no saben ben bé que significa el concepte “orientació sexual”, especialment aquells que es troben en l’edat d’entre 12 i 15 anys, que es fan preguntes i que comencen a qüestionar-se la seva vida personal. La majoria són incapaços de preguntar a pares, amics, professors, familiars; molt sovint, ni tan sols s’atreveixen a cercar-ho per internet per por a ser descoberts! Així doncs, allò que es vol transmetre amb l’assignatura, a partir de segon d’ESO, és ajudar que tothom es trobi a si mateix i posi paraules al seu desig.

Psicologia

Amb aquesta matèria, que començaria a 2n d’ESO, volem conèixer els nostres sentiments, saber com som i com volem ser, aprendre estratègies per ser més competents en l’àmbit social. No hi ha cap mena de dubte: aquesta matèria és fonamental, ja que és necessari conèixer la forma de les nostres fantasies, saber qui som i qui volem ser.

VEA (Vida Econòmica Adulta)

La majoria dels joves ens preguntem: Com compro una casa? Sé com demanar un crèdit? Com pago la factura de la llum? Els estudiants de l’ESO no tenim consciència del que ens vindrà quan superem els divuit. I d’això tracta aquesta matèria, que seria inclosa a quart d’ESO. Totes les idees es poden dividir en temes, és a dir, en factures, impostos, IVA, crèdits…

Consciència ambiental

Últimament la preocupació més important que tenim arreu del món és el canvi climàtic. Aquesta matèria, que s’afegiria a primer d’ESO, volem que consisteixi a investigar, conèixer i solucionar problemes mediambientals. Volem advertir i ajudar aquella gent que pot aportar el seu gra de sorra, que tot és possible, sobretot amb la situació d’avui en dia. Més que mai hem d’advertir del que està passant i del que pot arribar a passar.

Cuina

Essent conscients que sovint, en el moment en el qual has de col·locar-te davant d’una paella a preparar un plat amb el qual alimentar-te, no tens ni la més remota idea de per on començar, hem trobat necessari afegir a l’horari escolar de primer d’ESO una assignatura amb la qual els alumnes tinguin en compte com realitzar eficientment qualsevol àpat. I és que és fonamental conèixer la propietat dels productes alimentaris, és a dir, saber què ens aporten i com això pot intervenir en la nostra rutina.

L’escola del futur

Creiem que hem arribat a un punt en el qual el sistema educatiu no mira pel nostre futur. Vivim petrificats sota el mantra d’estudiar tot el que ens encomanen a l’escola. No hi ha alternativa: ens veiem abocats a aprendre com trobar la x a matemàtiques, com reconèixer el sintagma nominal a català, a identificar la forma a través de la qual es mou la sang del cor a biologia i a tenir consciència del lloc està situat el Magnesi a la taula periòdica. Però, des del nostre punt de vista, tenir coneixements de primers auxilis, d’orientació sexual, de psicologia, de la vida econòmica adulta, de consciència ambiental i de cuina són lliçons imprescindibles que l’escola del segle XXI hauria d’impartir.

Per: L. Peribáñez, B. Cruells, T. Temoche i A. Quer

El més recent